Онайн кандидатстване за бърз кредит

В тази статия ще разгледаме как протича едно кандидатстване за кредит онлайн. Обикновено онлайн може да се кандидатства за т.нар. бързи кредити или кредитни карти. Надяваме се информацията да ви бъде полезна и да успеете да получите сумата, за която кандидатствате.

Как протича кандидатстването за онлайн кредит?

 1. Влизате на сайта на избраната от вас финансова институция, която отпуска кредити, които представляват интерес за вас;
 2. Попълвате кратка онлайн форма за кандидатстване, в която обикновено въвеждате трите си имена, ЕГН, телефон и имейл адрес, но има и фирми които изискват повече първоначална информация. Някои фирми предоставят възможност още на етапа на подаване на онлайн формата да попълните информация за кредита, който желаете да получите – сума, срок и т.н. Има и фирми, при които кандидатстването за кредит е изцяло онлайн и трябва да попълните цялата необходима информация пред компютъра си.

  Важно! Фирми, предоставящи такива кредити може да видите тук.
  Други фирми преценяват кредитоспособността ви на следващ етап.

 3. Телефонно позвъняване. Ако за кредитът, за който кандидатствате, не може да се подаде заявление изцяло онлайн, то след като сте изпратили попълнената кратка електронна форма за кандидатстване, очаквайте да получите позвъняване, за да ви бъдат зададени още няколко допълнителни въпроси и да бъде попълнено т. нар. ППЗ (предложение за сключване на договор за паричен заем).

Информация, която ще ви бъде предоставена по време на телефонния разговор

 1. На първо място финансовата институция ще ви предостави информация за търговската си регистрация и за дейността си. Вероятно разговорът ще се записва, така че очаквайте да чуето съобщение, с което ви информират за записването, за личните ви данни, както и за правата ви във връзка с новия регламент за защита на личните данни – GDPR, който действа от 25 май 2018 г. Информацията може да ви се стори малко досадна, но ще трябва да я изслушате – финансовите институции са длъжни да ви я предоставят. Те също така трябва да обработят личните ви данни за целите на кандидатстването за кредита, така че не се притеснявайте за това. Данните ви ще бъдат използвани основно за оценка на кредитоспособността ви, като ще бъдете проверени основно в НОИ, МВР, ЦКР.
 2. Операторът ще ви информира също така и за условията по кредитите, които предоставят – такси за кандидатстване и за обслужване, лихви, неустойки, годишен процент на разходите (ГПР), възможност за изплащане на вноски, необходими обезпечения за отпускане на кредита (например поръчител/и). Важно е все пак и да прочетете с какво се съгласявате, когато видите документите за кредита, които могат да бъдат и в електронна форма, и на хартия. Малко са компаниите, които биха ви дали заем без да сключите договор. В случай че не знаете как да сметнете колко пари ще дължите на падежа на кредитата (датата на която трябва да сте го изплатили), възползвайте се от това да попитате оператора. Уверете се, че лихвата и разходите по кредита са поносими за вас и ще можете да ги изплатите, за да не рискувате да бъдете съдени в даден момент и задължението ви да нарасне многократно.
 3. На следващо място е възможно да бъдете попитани дали желаете данните ви да бъдат запазени от финансовата институция, в случай че не сте подходящ за конкретния кредит, за който кандидатствате, но може да сте подходящ за бъдещи кредитни продукти. От вас зависи дали ще се съгласите и това не може да се отрази негативно на кандидатстването ви за конкретния кредит, който сте избрали.

Какви въпроси да очаквате да ви бъдат зададени?

След като получите инфомацията по-горе, ще ви бъдат зададени няколко въпроса, които имат за цел да ви оценят като потенциален кредитополучател. Част от въпросите, които може да ви бъдат зададени, са следните:

 1. Може да очаквате да бъдете попитани за възрастта си в случай че не сте предоставили такава информация при попълване на онлайн формата за кандидатстване. Различните финансови институции имат различни изисквания за минимална възраст, като тя обикновено варира между 18 и 21 г. Дори и да нямате навършени например 21 г., може и кредитът да ви бъде отпуснат, но в повечето случаи ще трябва да дадете данни на лице за контакт, което да е родител, или да предоставите обезпечение. Аналогично някои фирми имат изисквания за максимална възраст.
 2. Възможно е да ви попитат също така дали сте студент, тъй като някои финансови институции имат специални условия за студенти. Ако кажете, че сте студент, очаквайте да ви бъде поискана заверена студентска книжка, за да го докажете.
 3. Други важни въпроси, които да очаквате, са дали имате трудов договор, на каква сума се осигурявате и от колко време работите при този работодател. Тези въпроси отново се задават с оглед оценка на кредитоспособността ви. По този начин кредитните институции оценяват какъв кредит можете да си позволите да изтеглите, както и дали сте надежден платец и ще изплатите кредита си коректно. Дори и да нямате трудов договор, пак е възможно да получите кредита, но в огромния процент от случаите ще трябва да докажете някакви доходи – от дейност на свободна практика, обезщетения, пенсии и т.н.
 4. На следващо място ще трябва да си подготвите личната карта, за да може да продиктувате на оператора някои данни от нея, които също ще бъдат използвани за проверка на личната ви карта и оценка на кредитоспособността ви. Данните, които ще ви поискат, са три имена, ЕГН, номер на лична карта, срок на валидност и дата на издаване, издател, адрес по лична карта. Ще бъдете попитани също дали живеете на адреса си по лична карта, както и дали имате други телефонни номера. Това се прави с цел изпращане на кредитните документи и последваща кореспонденция.
 5. Пригответе се също и да бъдете попитани за данни на лице за контакт, което да гарантира за вас и да се съгласи да води кореспонденция с финансовата институция, в случай че не могат да се свържат лично с вас. Добре би било предварително да сте поискали съгласието на лицето за контакт преди да предоставяте данните му. Обикновено предпочитано лице за контакт за финансовите институции е половинка или друг роднина. Най-добре е лицето да е част от домакинството ви. Това увеличава шансовете ви да получите кредита си успешно, защото, ако лицето живее с вас, това е добър знак за финансовите институции, че лицето за контакт ще ви помага да изплащате кредита си, в случай че изпитате финансови затруднения. За студентите е важно лицето за контакт да е родител, но както казахме по-горе, това не е абсолютно задължително.

Получаване на парите

В общи линии това са информацията, която можете да очаквате, че ще ви бъде предоставена и въпросите, които ще ви бъдат зададени. Ако бъдете одобрени, остава да получите парите си. Фирмите за кредити са доста гъвкави и предоставят доста начини за изплащане на кредита – в брой, по банков път, на каса на Изипей, Фастпей или др. Разбира се, има и компании, които работят по определен модел. Не забравяйте, че има и фирми, които предоставят кредити под формата на кредитни карти – в този случай няма да получите пари в брой, а кредитна карта, с която можете да оперирате. Но тегленето на пари от кредитната карта и плащанията с нея също са форма на кредитиране, така че не се увличайте.

Пожелаваме ви успех в кандидатстването и разумно харчене на получените заеми!